Panierowane kalmary

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Chrupiące pierścienie kalmarów z powodzeniem sprawdzą się jako przystawka lub przekąska.

gotowe w 45 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Dodatkowo: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Kalmary zanurzamy w marynacie: sok z wyciśniętej cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i liściem laurowym. Moczymy 30 minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Od białek oddzielamy żółtka. Do żółtek dodajemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie dodajemy do żółtek.

  3. 3
    Step3Logo

    Odcedzone kalmary obtaczamy w panierce i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy do zrumienienia i wykładamy na papierowy ręcznik, by odcisnąć je z tłuszczu.

  4. 4
    Step4Logo

    Aby uatrakcyjnić danie, rozkładamy krążki na liściach zielonej sałaty. Obok układamy cząstki cytryny i np. sos czosnkowy. Smacznego!

Panierowane kalmary
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję