Pesto

(italia)

Pesto to jeden z podstawowych sosów używanych w kuchni włoskiej. Idealne pesto powstaje dzięki ręcznemu siekaniu składników, za pomocą odpowiedniego, bardzo ostrego noża do ziół. Pesto możemy jeść z makaronem, dodawać do lasagne i smarować bruschette.

gotowe w 20 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Za pomocą odpowiedniego noża zaczynamy siekać czosnek i 1/3 bazylii (same listki, bez łodyżek). Stopniowo dodajemy resztę bazylii.

  2. 2
    Step2Logo

    Orzeszki pinii dodajemy w dwóch partiach i siekamy. Potem dorzucamy połowę parmezanu. Po posiekaniu jej, dorzucamy resztę.

  3. 3
    Step3Logo

    Posiekane składniki zbijamy w kostkę i układamy w miseczce. Zalewamy oliwą. Tak przygotowaną pastę trzymamy w lodówce żeby wszystkie składniki się „przegryzły”. Przed podaniem mieszamy.

Pesto
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję