Pierniczki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie świątecznych pierników. Ilość mąki, przyprawy - w tej kwestii możemy dowolnie wybierać we wszystkich smakach, które kojarzą się ze słodkościami wigilijnego stołu.

gotowe w 35 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Podgrzewamy miód i łączymy z mąką. Mieszamy i dodajemy cukier, sodę oraz przyprawy. Kiedy ciasto nie będzie już gorące, dokładamy masło i 1 jajko.

  2. 2
    Step2Logo

    Zagniatamy, dodając po trochu ciepłego mleka. Wyrabiamy kilka minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Piernik nie powinien być grubszy niż 1 centymetr. Wycinamy pierniczki i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  4. 4
    Step4Logo

    Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.

  5. 5
    Step5Logo

    Pieczenie pierników możemy zacząć już w listopadzie - im starsze, tym mają lepszy smak. Pamiętajmy jednak, by ozdabiać je dopiero bezpośrednio przed podaniem! Smacznego!

Pierniczki
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję