Pierniczki wigilijne

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Nic nie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia tak, jak pierniczki. Ich zapach przywołuje wspomnienia i nastraja do śpiewania kolęd. Co ciekawe, zamiast ze zwykłej mąki, można przygotowywać je z opłatków.

gotowe w 40 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minuty Gotowanie: 20 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Na początku przygotowujemy opłatki. Mąkę wrzucamy do miski i mieszając dolewamy wodę. Miksujemy, aż uzyska konsystencję śmietany. Wylewamy ciasto na płytką blachę i pieczemy, aż stwardnieje. Możemy do tego celu wykorzystać również gofrownicę. Po upieczeniu, opłatki należy odstawić do wystygnięcia i wysuszenia.

  2. 2
    Step2Logo

    200 gram migdałów mielimy, dorzucamy do nich posiekaną skórkę cytrynową, goździki i cynamon.

  3. 3
    Step3Logo

    W dużą miskę z gorącą wodą wkładamy mniejszą i w niej ubijamy jajka, aż uzyskamy gęstą masę. Ostrożnie dodajemy bakalie wraz z przyprawami.

  4. 4
    Step4Logo

    Smarujemy masą opłatki i wygładzamy nożem pamiętając, by masa przy brzegach była minimalnie cieńsza. Opłatki możemy pokroić lub wyciąć świąteczne kształty za pomocą odpowiednich foremek.

  5. 5
    Step5Logo

    Pieczemy przez około 20 minut. Środek ciastek powinien pozostać miękki. Pozostawiamy je do wyschnięcia na noc i przyozdabiamy lukrem lub innymi dekoracjami. Smacznego!

Pierniczki wigilijne
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję