Piernik z powidłami śliwkowymi

Michał Bernacik (mb28) Michał

Idealne na święta. Jest dużo ciężkiej roboty w cieście,więc jest trudne w przygotowanie,ale bardzo efektowne ciasto. Ciasto jest bardzo pyszne,dlatego właśnie warto go zrobić. Polecam!

gotowe w 1 godzina 10 minut

Trudne

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Dodatkowo: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Formę keksową (8-11/30 cm) rozsmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Masło włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu,wymieszać miód i pozostaw do ostudzenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ostudzone masło z miodem oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę-wymieszać. Wsypać mąkę i ucierać do połączenia składników.

  2. 2
    Step2Logo

    Przelać masę do foremki,wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut,po czym przykryć wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekać kolejnych 20 minut. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy. Gotowe ciasto wystudzić na kratce. Wyjąć ciasto z formy,przekroić wzdłuż na pół,posmarować resztą powideł śliwkowych i złożyć obie części ciasta.

  3. 3
    Step3Logo

    W rondelku rozpuścić gorzką czekoladę ze śmietanką (najlepiej na parze) i rozsmarować polewę czekoladową na wierzchu ciasta. Udekorować połówkami orzechów włoskich i pozostawić ciasto w lodówce,aż do zastygnięcia polewy.

Piernik z powidłami śliwkowymi
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję