Pierogi ruskie przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Pierogi ruskie to potrawa, która ma wielu zagorzałych zwolenników. Przywędrowały do Polski z terenów zachodniej Ukrainy, dawniej zwanych Rusią.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkiem, ale nie rozpadające się. Odsączamy i odstawiamy do ostygięcia.

  2. 2
    Step2Logo

    Przygotowujemy ciasto, łącząc jajko, łyżkę serka śmietankowego, łyżeczkę mleka i 1/2 szklanki mąki. Gdy wyrobimy masę, dodajemy kolejne 1/2 szklanki mąki, 1 łyżkę sera śmietankowego i 1 łyżeczkę mleka. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, ponownie dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę sera i kolejne 1/2 szklanki mąki. Wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałe jajka, 1 łyżeczkę mleka i 1/2 szklanki mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy trochę więcej mleka, jeśli zbyt mokre, dodajemy trochę więcej mąki. Na powierzchni dobrze posypanej mąką, rozwałkowujemy 1/4 ciasta na 1/2 cm grubości. Szklanką lub foremką, wykrawamy z ciasta kółka. Posypujemy mąką po obu stronach wykrojonego ciasta i kładziemy obok siebie na papierze do pieczenia. Powtarzamy proces wykorzystując pozostałe ciasto.

  3. 3
    Step3Logo

    Ugniatamy ziemniaki z białym serem, solą i masłem. Nakładamy pełną łyżkę farszu nieco poniżej centrum wykrojonego ciasta. Składamy brzegi ciasta i dociskamy palcami.

  4. 4
    Step4Logo

    W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Wrzucamy pierogi, po kilka na raz. Gotujemy do momentu wypłynięcia. Odsączamy.

  5. 5
    Step5Logo

    Rozgrzewamy olej w dużej patelni na średnio-dużym ogniu. Smażymy ugotowane pierogi na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Pierogi ruskie przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję