Pizza domowa

Dodaj ocenę
Ocena 4
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 4

(ania88)

Mój własny mix

gotowe w 1 godzina 15 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • Mąka 2 szklanki
  • Drożdże świeże lub suszone 15 gram
  • Woda letnia 1 szklanka
  • Oliwa lub olej 3 łyżki
  • Sól 1 szczypta

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki letniej wody i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.

  2. 2
    Step2Logo

    Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać pozostałe składniki, a na koniec wlać wyrośnięte drożdże.

  3. 3
    Step3Logo

    Wyrobić ciasto dodając jeszcze mąki jeśli się lepi do rąk.

  4. 4
    Step4Logo

    Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. (W tym czasie przygotować składniki do położenia na ciasto, blachę i sos do posmarowania ciasta.)

  5. 5
    Step5Logo

    Blachę przykrywamy folią aluminiową i przesmarowujemy ją oliwą lub olejem (sos na spód ciasta - przepis tutaj: Sos na spód pizzy. ).

  6. 6
    Step6Logo

    Jak ciasto na pizzę wyrosło to je ugniatamy jeszcze chwilkę, rozciągamy, troszkę rozwałkowujemy i dalej rozciągamy w rękach na kształt blachy. (Jak się je obraca w rękach, to samo się rozciąga, ale trzeba uważać, żeby nie pękało).

  7. 7
    Step7Logo

    Układamy na przygotowaną blachę, przesmarowujemy sosem i układamy ulubione składniki. Władamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia brzegów.

  8. 8
    Step8Logo

    Podane proporcje wystarczają na 2 cienkie pizze w formie prostokątnej do ciasta.

Pizza domowa
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję