Profiterole z kremem i polewą czekoladową

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kolejny sposób podania klasyki francuskiej sztuki deserowej, czyli profiterole z kremem i polewą czekoladową. Domowy wypiek ptysiów (polska nazwa) jest bardzo prosty, a po domu rozchodzi się piękny zapach...

gotowe w 55 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 40 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Roztapiamy w rondelku masło, dolewamy 200 mililitrów wody i cukier. Kiedy zacznie wrzeć, przyprawiamy szczyptą soli i dosypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Do miseczki wbijamy jajka i ubijamy je przez chwilę. Łączymy z masą.

  3. 3
    Step3Logo

    Na przygotowanej blaszce wyciskamy ciasto formując kulki (możemy użyć rękawa cukierniczego, siatki foliowej z dziurką lub namoczonej w ciepłej wodzie łyżki). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15-30 minut (zależy od wielkości ciastek).

  4. 4
    Step4Logo

    Do nadzienia ubijamy na sztywno śmietanę i cukier puder. Rozkrawamy ptysie i wciskamy masę do środka.

  5. 5
    Step5Logo

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną wcześniej czekoladę. Dodajemy wodę i masło, dokładnie mieszamy. Polewamy przed podaniem. Smacznego!

Profiterole z kremem i polewą czekoladową
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję