Profiterole z wiśniami i bitą śmietaną

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Profiterole, czyli inaczej ptysie, to słodkie ciastka pochodzenia francuskiego. Mimo skomplikowanego sposobu jedzenia, są jednymi z najczęściej kupowanych wypieków w polskich cukierniach. Warto spróbować zrobić je samemu!

gotowe w 55 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Dodatkowo: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Do mąki dodajemy cukier i sól. Osobno podgrzewamy masło i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Łączymy z mąką. Odstawiamy na 15 minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Ubijamy jajka i dodajemy do ciasta, mieszamy nad ogniem, aż jajka połączą się z resztą składników.

  3. 3
    Step3Logo

    Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, wpuszczając powietrze między cząsteczki ciasta. Następnie wkładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub foliowej siateczki z dziurką w jednym z rogów i wyciskamy pożądaną wielkość bułeczek ptysiowych na blaszkę.

  4. 4
    Step4Logo

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni, zależnie od wielkości ciastek - 10 do 20 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy wiśniami oraz bitą śmietaną. Smacznego!

Profiterole z wiśniami i bitą śmietaną
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję