Puszysta karpatka

(natalina4)

To pyszne ciasto rozpływa się w ustach.

gotowe w 60 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    200 g margaryny rozpuścić 2 1 szklance wody. Doprowadzić do wrzenia. Dosypać 1 szklankę mąki. Odstawić do ostudzenia. Dodawać po 1 jajku i ucierać do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany.

  2. 2
    Step2Logo

    Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Na posmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć jedną partię ciasta i rozprowadzić łyżką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Obie odstawić do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    Przygotować masę: 1/2 l mleka zagotować z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając, by nie zrobiły się grudki. Połączyć z masłem utartym z 1 szklanką cukru pudru.

  4. 4
    Step4Logo

    Ostudzone ciasto przełożyć gorącą masą, zostawiając po bokach 2 cm wolnego miejsca. Przykryć drugą częścią upieczonego ciasta. Wierzch oprószyć dużą ilością przesianego przez sito cukru pudru .

Puszysta karpatka
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję