Risotto alla milanese

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Dziś zapraszamy na kulinarną podróż do słonecznej Italii! Risotto alla Milanese- to proste w przyrządzeniu, smaczne danie wywodzące się z Mediolanu, o charakterystycznym żółtym kolorze, który zapewnia obecność szafranu. Potrawa ma oryginalny aromat i zapach, więc jeśli lubisz poznawać nowe smaki- ten przepis jest dla Ciebie.

gotowe w 2 godziny

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Posiekaj selera, marchew, ziemniaka, cukinię i 2 cebule. Wodę, mięso drobiowe, wołowinę, posiekane warzywa zagotuj w dużym w dużym naczyniu w celu uzyskania bulionu. Podczas gotowania dodaj sól i pieprz, skórkę z połówki pomarańczy oraz zioła: goździki, pietruszkę,rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go- w celu uzyskania czystego wywaru.

  2. 2
    Step2Logo

    Białe wino gotuj do chwili aż wyparuje alkohol (ok.2 min). Przechowuj gorące.

  3. 3
    Step3Logo

    W dużym garnku umieść oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę masła i posiekaną małą cebulę. Smaż do momentu aż cebula zmięknie, a następnie dodaj ryż. Całość smaż na średnim ogniu ok. 2 min do chwili aż ryż stanie się szklisty.

  4. 4
    Step4Logo

    Do tak przygotowanego ryżu dodaj wino. Całość zagotuj, a kiedy ryż wchłonie trunek stopniowo- chochelka po chochelce- dodawaj do potrawy przygotowany bulion. Staraj się by ryż wchłonął całość wywaru. W ten sposób gotuj ryż ok. 15 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Nadal gotując dodaj namoczone kwiatki szafranu, następnie szpik kostny, szafran w proszku, oraz sól i pieprz do smaku. Na tym etapie potrawa powinna mieć płynną kremową konsystencję. Jeśli ryż będzie zbyt twardy dodaj dodatkową porcję bulionu i gotuj całość przez kolejne, kilka minut.

  6. 6
    Step6Logo

    Gdy ryż będzie al dente dodaj do niego resztę masła i część parmezanu- resztę wykorzystaj do dekoracji risotta na talerzu.

Risotto alla milanese
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję