Risotto alla milanese
Tomasz
(gotujpl)
Dziś zapraszamy na kulinarną podróż do słonecznej Italii! Risotto alla Milanese- to proste w przyrządzeniu, smaczne danie wywodzące się z Mediolanu, o charakterystycznym żółtym kolorze, który zapewnia obecność szafranu. Potrawa ma oryginalny aromat i zapach, więc jeśli lubisz poznawać nowe smaki- ten przepis jest dla Ciebie.
Średnie
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Posiekaj selera, marchew, ziemniaka, cukinię i 2 cebule. Wodę, mięso drobiowe, wołowinę, posiekane warzywa zagotuj w dużym w dużym naczyniu w celu uzyskania bulionu. Podczas gotowania dodaj sól i pieprz, skórkę z połówki pomarańczy oraz zioła: goździki, pietruszkę,rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go- w celu uzyskania czystego wywaru.
-
2
Białe wino gotuj do chwili aż wyparuje alkohol (ok.2 min). Przechowuj gorące.
-
3
W dużym garnku umieść oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę masła i posiekaną małą cebulę. Smaż do momentu aż cebula zmięknie, a następnie dodaj ryż. Całość smaż na średnim ogniu ok. 2 min do chwili aż ryż stanie się szklisty.
-
4
Do tak przygotowanego ryżu dodaj wino. Całość zagotuj, a kiedy ryż wchłonie trunek stopniowo- chochelka po chochelce- dodawaj do potrawy przygotowany bulion. Staraj się by ryż wchłonął całość wywaru. W ten sposób gotuj ryż ok. 15 minut.
-
5
Nadal gotując dodaj namoczone kwiatki szafranu, następnie szpik kostny, szafran w proszku, oraz sól i pieprz do smaku. Na tym etapie potrawa powinna mieć płynną kremową konsystencję. Jeśli ryż będzie zbyt twardy dodaj dodatkową porcję bulionu i gotuj całość przez kolejne, kilka minut.
-
6
Gdy ryż będzie al dente dodaj do niego resztę masła i część parmezanu- resztę wykorzystaj do dekoracji risotta na talerzu.
