Rogaliki drożdżowe z wiśniami

(marlena555)

Dobrze nadziane wiśniami, miękkie rogaliki drożdżowe.

gotowe w 2 godziny 16 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 2 godziny Gotowanie: 15 minut Dodatkowo: 1 minuta

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki pszennej i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy resztę składników, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

  2. 2
    Step2Logo

    Ciasto dzielimy na połowę i każdą wałkujemy na okrąg, a następnie dzielimy je na równe trójkąty. Na każdej części (od zewnętrznej strony okręgu) układamy wiśnie obsypane lekko cukrem i zwijamy do środka. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na końcu smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na około 15 minut do zarumienienia. Gdy ostygną, posypujemy obficie cukrem pudrem.

Rogaliki drożdżowe z wiśniami
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję