Ryba po grecku

Dodaj ocenę
Ocena 5
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 5

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ryba po grecku to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole. Przepis często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i sprawdza się przy każdej okazji.

gotowe w 45 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W misce łączymy jajka, roztrzepujemy je, posypując solą i pieprzem. Moczymy w nich filety z ryby, a następnie obtaczamy w mące.

  2. 2
    Step2Logo

    Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy filety, aż nabiorą złocistego koloru z obu stron. Gotową rybę odstawiamy.

  3. 3
    Step3Logo

    Obieramy i kroimy cebulę. Wrzucamy ją na patelnię z kilkoma łyżkami oleju i czekamy, aż się zeszkli.

  4. 4
    Step4Logo

    Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, po czym ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Dorzucamy do cebuli i dusimy przez 30 minut. 5 minut przed końcem, dodajemy przecier pomidorowy.

  5. 5
    Step5Logo

    Rybę podajemy na głębokich półmiskach, układając warstwami. Na wigilijnym stole doskonale prezentuje się udekorowana zielonymi listkami, np. pietruszki. Smakuje wyśmienicie na zimno i na ciepło. Smacznego!

Ryba po grecku
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję