Ryba z frytkami

(hobbit)

Fish&chips to tradycyjna potrawa kuchni angielskiej, którą zjeść można praktycznie na każdym rogu. Dawniej sprzedawano ją zawiniętą w gazetę, a dziś - w biały papier. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem soku z cytryny i sosu tatarskiego.

gotowe w 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na paski. Zanurzamy w misce z zimną wodą.

  2. 2
    Step2Logo

    Mąkę mieszamy z przyprawami. Zalewamy jajkiem i dodajemy mleko, dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

  3. 3
    Step3Logo

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ziemniaki, aż staną się złociste i chrupkie. Odsączamy na papierowym ręczniku.

  4. 4
    Step4Logo

    Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie zanurzamy w cieście. Wrzucamy na olej i smażymy z dwóch stron, aż osiągnie odpowiedni kolor. Po zdjęciu z ognia, nadmiar tłuszczu odsączamy. Smacznego!

Ryba z frytkami
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję