Samosy z warzywnym nadzieniem

(wege)

Samosy to indyjskie pierożki, które z pewnością zrobią furorę w naszej jadalni. Smakują wyśmienicie na ciepło i zimno, więc można je zabrać także do pracy, na drugie śniadanie.

gotowe w 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 5 minut Dodatkowo: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Mąkę łączymy z ciepłą wodą i solą. Zagniatamy przez kilka minut i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką.

  2. 2
    Step2Logo

    Gotujemy ziemniaki i marchewkę, ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek drobno siekamy, łączymy z groszkiem i resztą warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry.

  3. 3
    Step3Logo

    Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty, nakładamy po łyżeczce farszu i zamykamy, łącząc dokładnie krawędzie pieroga.

  4. 4
    Step4Logo

    Rozgrzewamy olej i smażymy samosy przez kilka minut. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Samosy można podawać z różnymi sosami. Smacznego!

Samosy z warzywnym nadzieniem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję