Soczewica z jajkiem i tuńczykiem

Dodaj ocenę
Ocena 5
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 5

(bezglutenowa)

Sałatkę z soczewicą wypatrzyłam w jednej z krakowskich restauracji i postanowiłam przyrządzać ją sobie do pracy. Jest prosta w wykonaniu i nie wymaga dodatkowego doprawiania czy kalorycznych sosów. Naprawdę fajna propozycja na lekki i niskokaloryczny lunch!

gotowe w 1 godzina 10 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 30 minut Dodatkowo: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Do garnka wrzucamy soczewicę i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 30 minut. Osobno gotujemy jajko na twardo.

  2. 2
    Step2Logo

    Po 30 minutach soczewicę wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 30 minut, aż stanie się miękka.

  3. 3
    Step3Logo

    W tym czasie studzimy jajko, obieramy i kroimy w kostkę. Otwieramy puszkę - najlepiej wybrać tuńczyka w sosie własnym, ponieważ jest lekko słony i nie natłuszcza dodatkowo sałatki. Rozdzieramy rybę na mniejsze kawałki.

  4. 4
    Step4Logo

    Kiedy soczewica będzie gotowa, odcedzamy ją i dodajemy do pozostałych składników. Dobrze mieszamy i zajadamy. Całość możemy przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Smacznego!

Soczewica z jajkiem i tuńczykiem
  • adamp 16.06.2014|09.43
    (5)

    Rewelacja - sycące a postne

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję