Sos beszamelowy przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Sos beszamelowy podobno został wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika Louisa de Béchameil. Jeżeli to prawda, to pan Béchameil miał wyjątkowego nosa – jego dzieło wykorzystuje się w wielu kuchniach świata.

gotowe w 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 5 minut Dodatkowo: 10 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy cebulę (lub szalotki), liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałkę muszkatołową lub kwiat muszkatołowy. Gotujemy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się „przegryzły”. Przecedzamy mleko do dzbanka.

  2. 2
    Step2Logo

    Masło roztapiamy w wypłukanym garnku. Wsypujemy mąkę i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Należy uważać, żeby mąka nie zbrązowiała.

  3. 3
    Step3Logo

    Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Następnie stawiamy garnek na ogniu i wciąż mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

  4. 4
    Step4Logo

    Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gładki i gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z mięsem lub warzywami.

Sos beszamelowy przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję