Spaghetti Bolognese przepis

Dodaj ocenę
Ocena 4
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 4

(italia)

Spaghetti bolognese jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchnii włoskiej. Swoją nazwę wzieło od miejsca pochodzenia sosu pomidorowego - Bolonii.

gotowe w 1 godzina 5 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Marchewkę, cebulę, seler, pomidory, wątróbki drobiowe oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Mielimy mięso wołowe. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę, seler naciowy, rozgnieciony czosnek i suszone pomidory. Całość smażymy ok 5-10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.

  2. 2
    Step2Logo

    Dodajemy wołowinę oraz wątróbkę. Smażymy, mieszając, aż mięso nabierze koloru. Dolewamy wino, wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dosypujemy zioła i przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. 3
    Step3Logo

    W międzyczasie w dużym garnku gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Odcedzamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Spaghetti mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy parmezanem i podajemy.

Spaghetti Bolognese przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Dodaj nową opinie
  • bezglutenowa 14.06.2012|16.08

    Ale zawsze wygląda interesująco!

  • adamp 16.04.2012|11.46

    Raczej nie

  • Czy wątróbka w tym spaghetti to klasyczny przepis?

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję