Spaghetti Carbonara przepis

Dodaj ocenę
Ocena 3
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 3

(italia)

Spaghetti carbonara jest jedną z podstawowych potraw kuchnii włoskiej. Dla niektórych może być jedynie kolejną wariacją na temat dania z makaronem, jednak wśród smakoszy uważa się Carbonarę za niezwykle wykwintną potrawę.

gotowe w 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pancettę lekko podsmażamy przez około 8 minut. Dodajemy pieprz i całość mieszamy aż do momentu gdy boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni przekładamy do dużej miski i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. 2
    Step2Logo

    Trzepaczką mieszamy jajko z żółtkami. Przelewamy mieszankę do przestudzonego boczku, dodajemy połowę parmezanu i odstawiamy.

  3. 3
    Step3Logo

    W międzyczasie w dużym garnku gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając ok. 150 ml wody.

  4. 4
    Step4Logo

    Gorący makaron przekładamy do miski z masą jajeczno-serową i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy odstawioną wcześniej wodę tak, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby dodajemy większą ilość parmezanu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy posypane serem.

Spaghetti Carbonara przepis
  • lukas12 21.03.2012|12.40
    on
    on
    (3)
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję