Spaghetti puttanesca przepis
Tomasz
(gotujpl)
Spaghetti puttanesca to rodzaj makaronu "w stylu wybrzeża". Prócz tradycyjnych składników sosu do spaghetti królują tu także owoce morza - anchois, które nadają potrawie iście morskiego charakteru.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 25 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, podobnie postępujemy z papryczką chilli. Kapary odsączamy i osuszamy, oliwki siekamy, pomidorki kroimy w cząstki. Myjemy, oczyszczamy i siekamy natkę pietruszki.
-
2
3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni na dość dużym ogniu. Podsmażamy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek i anchois. Smażymy przez 1 minutę, rozgniatając anchois drewnianą łyżką.
-
3
Dodajemy chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 10 minut.
-
4
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
-
5
Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy i dodajemy do niego sos z patelni. Mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, mieszamy wszystko delikatnie i podajemy.
