Spaghetti puttanesca przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Spaghetti puttanesca to rodzaj makaronu "w stylu wybrzeża". Prócz tradycyjnych składników sosu do spaghetti królują tu także owoce morza - anchois, które nadają potrawie iście morskiego charakteru.

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 25 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, podobnie postępujemy z papryczką chilli. Kapary odsączamy i osuszamy, oliwki siekamy, pomidorki kroimy w cząstki. Myjemy, oczyszczamy i siekamy natkę pietruszki.

  2. 2
    Step2Logo

    3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni na dość dużym ogniu. Podsmażamy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek i anchois. Smażymy przez 1 minutę, rozgniatając anchois drewnianą łyżką.

  3. 3
    Step3Logo

    Dodajemy chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 10 minut.

  4. 4
    Step4Logo

    W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  5. 5
    Step5Logo

    Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy i dodajemy do niego sos z patelni. Mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, mieszamy wszystko delikatnie i podajemy.

Spaghetti puttanesca przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję