Spaghetti z sosem carbonara

(pegasuspr)

Prawdziwa Carbonara

gotowe w 18 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • Makaron spaghetti 340 gram
  • boczek (pancetta) 140 gram
  • żółtka jaj 4 sztuki
  • ser pecorino 100 gram
  • sól i pieprz do smaku 1 szczypta

Przygotowanie: 18 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ugotuj Spaghetti Barilla w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.

  2. 2
    Step2Logo

    W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

  3. 3
    Step3Logo

    Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.

  4. 4
    Step4Logo

    Mieszaj przez minutę i podawaj z sosem carbonara. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem. Podawaj gorące.

Spaghetti z sosem carbonara
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję