Strudel po żydowsku

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Strudel podobny jest do ciasta półfrancuskiego. Farsz może składać się ze składników słonych lub słodkich. A jak jest dobry, potwierdzić może pucybut z "Przygód dobrego wojaka Szwejka", który niosąc obiad swojemu porucznikowi, wchłonął całą jego porcję!

gotowe w 2 godziny 10 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut Dodatkowo: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Do mąki dodajemy jajka, proszek, wodę i olej. Zagniatamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na godzinę.

  2. 2
    Step2Logo

    Jabłka obieramy (najlepsze są lekko kwaskowe) i kroimy w plasterki. Łączymy z cynamonem i dusimy na patelni.

  3. 3
    Step3Logo

    Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Powinno mieć grubość około 2 milimetrów. Smarujemy masłem na całej powierzchni i zalewamy jabłkami. Posypujemy rodzynkami i zawijamy od strony dłuższych brzegów.

  4. 4
    Step4Logo

    Układamy na blaszce (jeżeli ciasto jest za długie, przekrawamy na pół i kładziemy obok siebie), smarujemy wierzchy jajkiem i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

  5. 5
    Step5Logo

    Przed podaniem posypujemy cukrem i kroimy. Podajemy na gorąco. Smacznego!

Strudel po żydowsku
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję