Szarlotka na kruchym spodzie

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ciężko jest sobie wyobrazić dzieciństwo bez tego jablkowego deseru. Szarlotka, tak popularna w naszych domach, mimo upływu czasu nie wychodzi z mody od lat. Cały jej urok skryty jest w kruchym delikatnym cieście i bogatym jabłkowym wnętrzu. Choć przepisu na szarlotkę idealną najlepiej szukać w starych przepiśnikach naszych babć, poniższy przepis na ten jabłecznik jest naprawdę świetny- a dodatkowo, prostota jego wykonania ucieszy niejednego.

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W naczyniu utrzyj ze sobą masło i cukier aż uzyskasz kremową konsystencję.

  2. 2
    Step2Logo

    Dodaj jajko, następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli jest to konieczne dodaj odrobinę mleka do związania ciasta. Wyrobione ciasto podziel na połowę.

  3. 3
    Step3Logo

    Część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. (Ciasto rozwalkuj na grubość ok. 1 cm)

  4. 4
    Step4Logo

    Od zimnych, duszonych jabłek odciśnij sok, a następnie wyłóż jabłka na rozwałkowaną część ciasta. Na zewnętrzne krawędzie ciasta nie kładź owoców- pozostaw puste paski o szerokości ok.1 cm.

  5. 5
    Step5Logo

    Rozwałkuj drugą połowkę ciasta, do podobnych wymiarów jak pierwszy placek.

  6. 6
    Step6Logo

    Rozwałkowne ciasto nałóż na warstwę jabłkową. Dokładnie sklej dolną częćć ciasta z górną.

  7. 7
    Step7Logo

    Piec w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez 40 min.

  8. 8
    Step8Logo

    Posyp wierzch upieczonego ciasta cukrem pudrem. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

Szarlotka na kruchym spodzie
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję