Szpinakowa pasta z karczochami

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Smaczny dip warzywny rewelacyjnie sprawdzi się na śniadaniowej kanapce jak i jako dodatek do paczki słonych chipsów.

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.

  2. 2
    Step2Logo

    Posiekaj w kosteczkę 1 dużą żółtą cebulę i 3 ząbki czosnku. Na patelni, na niewielkim ogniu, podsmaż na oliwie posiekane warzywa i przypraw całość czerwoną papryką. Smaż przez kilka minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Zmniejsz ogień do minimum a następnie dodaj do cebuli i czosnku świeże liście szpinaku. Delikatnie mieszając podsmażaj do chwili aż szpinak będzie miękki.

  4. 4
    Step4Logo

    W oddzielnym naczyniu umieść miękkie tofu, pół szklanki drożdży, sok z cytryny, suszoną bazylię, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj za pomocą blendera.

  5. 5
    Step5Logo

    Dodaj usmażony szpinak z cebulką i czosnkiem oraz karczochy. Całość delikatnie wymieszaj.

  6. 6
    Step6Logo

    Uzyskaną pastę przełóż do podłużnej formy do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Podawaj jako dodatek do chleba lub chipsów.

Szpinakowa pasta z karczochami
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję