Szpinakowa pasta z karczochami
Tomasz
(gotujpl)
Smaczny dip warzywny rewelacyjnie sprawdzi się na śniadaniowej kanapce jak i jako dodatek do paczki słonych chipsów.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
-
2
Posiekaj w kosteczkę 1 dużą żółtą cebulę i 3 ząbki czosnku. Na patelni, na niewielkim ogniu, podsmaż na oliwie posiekane warzywa i przypraw całość czerwoną papryką. Smaż przez kilka minut.
-
3
Zmniejsz ogień do minimum a następnie dodaj do cebuli i czosnku świeże liście szpinaku. Delikatnie mieszając podsmażaj do chwili aż szpinak będzie miękki.
-
4
W oddzielnym naczyniu umieść miękkie tofu, pół szklanki drożdży, sok z cytryny, suszoną bazylię, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj za pomocą blendera.
-
5
Dodaj usmażony szpinak z cebulką i czosnkiem oraz karczochy. Całość delikatnie wymieszaj.
-
6
Uzyskaną pastę przełóż do podłużnej formy do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Podawaj jako dodatek do chleba lub chipsów.
