Tarta z jabłkami przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Tarta to rodzaj ciasta, które można stworzyć na bazie różnych owoców. Przepisy na ciasta tego typu są łatwe, dziś proponujemy tartę z jabłkami.

gotowe w 2 godziny 10 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minuty Gotowanie: 40 minuty Dodatkowo: 60 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Migdały siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mielimy goździki. W średniej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy 120 gram masła, żółtko, wodę i mieszamy do uzyskania dużych grudek. Jeśli jest za suche dodajemy trochę wody. Ugniatamy ciasto na dnie miski i przykrywamy folią plastikową. Lekko spłaszczamy folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. 2
    Step2Logo

    Aby przygotować nadzienie ucieramy resztę masła z 1/2 szklanki cukru do uzyskania lekkiej i miękkiej masy. Stopniowo dodajemy po jedym jajku oraz pozostałe żółtko. Dodajemy 2 łyżki mąki do posiekanych migdałów, mieszamy i dodajemy do ciasta. Odstawiamy.

  3. 3
    Step3Logo

    Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy około 36 cm. Składamy dwa razy na pół i przenosimy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. Rozkładamy ciasto i uklepujemy równomiernie na dnie i bokach formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

  4. 4
    Step4Logo

    Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Nakładamy nadzienie równomiernie łyżką na wierzch ciasta. Układamy plasterki jabłek nakładając je na siebie w formie spirali. Krawędzie plasterków z jednej strony powinny być przyciśnięte do nadzienia, a z drugiej leżeć na kolejnym plasterku. Układamy jabłka z zewnątrz do środka ciasta.

  5. 5
    Step5Logo

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż nadzienie zacznie brązowieć. Zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez kolejne 10 minut. Posypujemy tartę cukrem i pieczemy przez następne 10 minut lub do momentu kiedy cukier się zkarmelizuje. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Podajemy z bitą śmietaną lub z lodami.

Tarta z jabłkami przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję