Tortilla

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Tortilla to w Meksyku podstawowe pieczywo, które zastępuje chleb. Dodawane jest do prawie każdej potrawy, świetnie nadaje się jako baza do farszu. Najpopularniejsze są tortille kukurydziane i pszenne.

gotowe w 1 godzina 35 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 10 minut Dodatkowo: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przesianą mąkę wsypać do miski. Następnie dodać pokrojonego na kawałeczki smalcu i dokładnie rozetrzeć z mąką, dodać sól i wymieszać.

  2. 2
    Step2Logo

    Dolać gorącej wody i wyrobić gładkie ciasto.

  3. 3
    Step3Logo

    Następnie zagniatać na blacie wysypanym mąką przez około 2-3 minuty.

  4. 4
    Step4Logo

    Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

  5. 5
    Step5Logo

    Ochłodzone ciasto podzielić na kilka kul (10 wg tego przepisu). Następnie rozwałkować na bardzo cieniutkie krążki. Rozwałkowane krążki układać na talerzu, przekładając pergaminem.

  6. 6
    Step6Logo

    Na grubej i bardzo dobrze rozgrzanej patelni nałożyć tortille i smażyć po 20 - 30 sekund po jednej i drugiej stronie na małym ogniu. Gdy tortille przyrumienią się są gotowe do spożycia. Smacznego!

Tortilla
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję