Tortilla

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Tortilla to w Meksyku podstawowe pieczywo, które zastępuje chleb. Dodawane jest do prawie każdej potrawy, świetnie nadaje się jako baza do farszu. Najpopularniejsze są tortille kukurydziane i pszenne.

gotowe w 1 godzina 35 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 10 minuty Dodatkowo: 60 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przesianą mąkę wsypać do miski. Następnie dodać pokrojonego na kawałeczki smalcu i dokładnie rozetrzeć z mąką, dodać sól i wymieszać.

  2. 2
    Step2Logo

    Dolać gorącej wody i wyrobić gładkie ciasto.

  3. 3
    Step3Logo

    Następnie zagniatać na blacie wysypanym mąką przez około 2-3 minuty.

  4. 4
    Step4Logo

    Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

  5. 5
    Step5Logo

    Ochłodzone ciasto podzielić na kilka kul (10 wg tego przepisu). Następnie rozwałkować na bardzo cieniutkie krążki. Rozwałkowane krążki układać na talerzu, przekładając pergaminem.

  6. 6
    Step6Logo

    Na grubej i bardzo dobrze rozgrzanej patelni nałożyć tortille i smażyć po 20 - 30 sekund po jednej i drugiej stronie na małym ogniu. Gdy tortille przyrumienią się są gotowe do spożycia. Smacznego!

Tortilla
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję