Uszka z grzybami

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Przepyszne pierożki, które możemy wykorzystać jako dodatek do wigilijnego barszczu, ale również podać podczas zwykłego, niedzielnego obiadu.

gotowe w 31 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minuty Gotowanie: 10 minuty Dodatkowo: 1 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Grzyby płuczemy, moczymy przez minimum 1 godzinę i gotujemy. Po odcedzeniu i ostygnięciu, drobno siekamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy grzyby, śmietanę i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    Wyrabiamy ciasto: do mąki dodajemy masło, jajko i stopniowo dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy, po czym rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty.

  4. 4
    Step4Logo

    Na każdy kwadrat wykładamy odrobinę farszu i dobrze sklejamy boki. Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy w chwilę po wypłynięciu.

  5. 5
    Step5Logo

    Układamy na talerzu i zalewamy gorącym barszczem lub polewamy roztopionym masłem. Smacznego!

Uszka z grzybami
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję