Uszka z mięsem

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Podobnie jak i wersja z grzybami, uszka z mięsem są doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Pierożki te wspaniale smakują również przy innych okazjach, np. polane tłuszczykiem ze skwarkami...

gotowe w 50 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minuty Gotowanie: 20 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Zaczynamy od przygotowania farszu: mięso drobiowe gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Następnie siekamy przy pomocy blendera.

  2. 2
    Step2Logo

    Cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso, doprawiamy, mieszamy. Potem odstawiamy do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    Następnie przygotowujemy ciasto: gotujemy mleko i wraz z żółtkiem dodajemy do mąki. Wyrabiamy widelcem, aby uniknąć poparzenia. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, zwiększamy ilość mleka.

  4. 4
    Step4Logo

    Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na małe kwadraty. Na ich środki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

  5. 5
    Step5Logo

    Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do 10 minut po wypłynięciu. Smacznego!

Uszka z mięsem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję