Wegańskie ciasto marchewkowe

(weganon)

Ciasto jest wyjątkowo delikatne, wilgotne i o lekko korzennym smaku. Marchew połączyłem z mąką migdałową, gryczaną i orkiszową. W zastępstwie jajek jest mąka owsiana. Brak masła czy margaryny zastąpiłem olejem z prażonych orzechów włoskich. Ciasto zawiera różne bakalie (migdały, orzechy, żurawinę, kokos) i owoce-jabłka i ananas. Zamiast lukru jest krem kokosowy z waniliowym ksylitolem. Ciasto proste w wykonaniu. Wrzucasz wszystko do michy, mieszasz i gotowe.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • Marchewka 0.5 kilograma
  • mąki: orkiszowej, gryczanej i migdałowej 0.5 szklanki
  • waniliowego ksylitolu 3 łyżki
  • mąki owsianej 5 łyżek
  • Woda 10 łyżek
  • oleju z prażonych orzechów włoskich lub laskowych 0.5 szklanki
  • mieszanki grubo posiekanych migdałów i orzechów 0.5 szklanki
  • suszonej żurawiny 0.5 szklanki
  • wiórków kokosowych 0.5 szklanki
  • mleka kokosowego lub innego roslinnego 1 szklanka
  • proszku do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Jabłka 1 sztuka
  • świeżego ananasa 0.5 sztuki

Przygotowanie: 1 godzina 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    zamiennik jajek (5 płaskich łyżek mąki owsianej zmieszać z 10 łyżkami wody)

  2. 2
    Step2Logo

    - marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać 3 mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, wiórki, zamiennik jajek, olej, przyprawy korzenne i całość delikatnie zblenderować blenderem ręcznym dodając mleka kokosowego w ilości aby otrzymać średniej gęstości ciasto - dodać migdały, orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko i ananasa. - wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać jeszcze mleka. - dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem i wysypać mąką migdałową, wyłożyć ciasto i wyrównać brzegi. - ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok 50-60 min. (do suchego patyczka) - ciasto wystudzić - wierzch ciast posmarować kremem kokosowym (przepis WYKONANIE) wymieszanym z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku. - udekorować dowolnymi owocami.

Wegańskie ciasto marchewkowe
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję