Wegańskie "skrzydełka wołowe" z kalafiora
Tomasz
(gotujpl)
Przepis na wegański zamiennik mięsnego dania - buffalo wings, czyli bawolich skrzydełek. Aby było zdrowo i "po wegańsku" mięso wołowe zastąpimy kalafiorem. W przepisie wykorzystano bardzo popularny, amerykański sos - Frank's Red Hot Sauce, który jest charakterystycznym składnikiem potrawy buffalo wings.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 25 minut Dodatkowo: 10 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia wlej szklankę wody, dodaj mąkę, sól, paprykę w proszku i czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
2
Porozcinaj główki kalafiora i podziel je na niewielkie części. Tak przygotowane różyczki zanurzaj w przygotowanej wcześniej panierce, a następnie umieść w piekarniku na 20 minut.
-
3
Po upływie czasu wyciągnij „skrzydełka”. Wlej do pojemnika 1 szklankę sosu Frank's Red Hot Sauce i zanurzaj w nim ciepłe skrzydełka z kalafiora. Ponownie umieść je w piekarniku na ok. 5 min.
-
4
Podawaj z ziołowym dipem.
-
5
Jeśli nie masz możliwości by użyć wykorzystanego w przepisie sosu możesz wypróbować jedną z propozycji zawartą w tym artykule : Czym zastąpić sos Franks Red Hot Sauce.
