Wegańskie "skrzydełka wołowe" z kalafiora

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Przepis na wegański zamiennik mięsnego dania - buffalo wings, czyli bawolich skrzydełek. Aby było zdrowo i "po wegańsku" mięso wołowe zastąpimy kalafiorem. W przepisie wykorzystano bardzo popularny, amerykański sos - Frank's Red Hot Sauce, który jest charakterystycznym składnikiem potrawy buffalo wings.

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 25 minut Dodatkowo: 10 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia wlej szklankę wody, dodaj mąkę, sól, paprykę w proszku i czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. 2
    Step2Logo

    Porozcinaj główki kalafiora i podziel je na niewielkie części. Tak przygotowane różyczki zanurzaj w przygotowanej wcześniej panierce, a następnie umieść w piekarniku na 20 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Po upływie czasu wyciągnij „skrzydełka”. Wlej do pojemnika 1 szklankę sosu Frank's Red Hot Sauce i zanurzaj w nim ciepłe skrzydełka z kalafiora. Ponownie umieść je w piekarniku na ok. 5 min.

  4. 4
    Step4Logo

    Podawaj z ziołowym dipem.

  5. 5
    Step5Logo

    Jeśli nie masz możliwości by użyć wykorzystanego w przepisie sosu możesz wypróbować jedną z propozycji zawartą w tym artykule : Czym zastąpić sos Franks Red Hot Sauce.

Wegańskie "skrzydełka wołowe" z kalafiora
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję