Wielkanocna babka

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Z czym najbardziej kojarzy Wam się Wielkanoc? Oczywiście z jajkami, zajączkiem, pisankami, oraz z Babką Wielkanocną. Babka Wielkanocna to taki sam nieodzowny element Świąt Wielkanocnych jak choinka w Święta Bożego Narodzenia. Babka, przygotowana według poniższego przepisu, długo zachowa świeżość, jest jednak tak dobra, że zniknie po postawieniu na stół ;)

gotowe w 1 godzina 5 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Formę do pieczenie posmaruj masłem i bułką tartą.

  2. 2
    Step2Logo

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

  3. 3
    Step3Logo

    Do jajek dodaj cukru i dokładnie wymieszaj.

  4. 4
    Step4Logo

    Następnie dodaj mąki (obie), proszku do pieczenia i cukru waniliowego.

  5. 5
    Step5Logo

    Wlej rozpuszczone i przestudzone masło.

  6. 6
    Step6Logo

    Z całości wyrób gładką masę i przelej do foremki.

  7. 7
    Step7Logo

    Babkę piecz przez ok. 45 minut (sprawdzać patyczkiem czy gotowa).

  8. 8
    Step8Logo

    Na koniec posyp babkę cukrem pudrem.

  9. 9
    Step9Logo

    Jeżeli chcemy aby babka była dwukolorowa to musimy rozdzielić ciasto i do jednej części dosypać 2 łyżki kakao. A do formy wlewać ciasto na przemian. Gdy się okaże że jest zbyt gęste, można rozrzedzić je odrobiną mleka.

Wielkanocna babka
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję