Zabaglione

(italia)

Zabaglione ("zabajone") to oryginalny włoski deser, pochodzący z Wenecji. Zabaglione możemy przyrządzić na wytworne kolacje i spotkania z przyjaciółkami - z pewnością zrobi dobre wrażenie!

gotowe w 15 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minuty Gotowanie: 5 minut

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Sparzoną połówkę cytryny obieramy ze skórki.

  2. 2
    Step2Logo

    Jajka ucieramy z cukrem, aż staną się gładką, białą masą. Dodajemy cukier waniliowy i skórkę z cytryny.

  3. 3
    Step3Logo

    Zalewamy alkoholem i mieszamy. Ustawiamy naczynie na parze i mieszamy, uważając aby nie zaczęło się gotować. Przelewamy do szklanych naczyń, np. kieliszków i podajemy z biszkoptami. Smacznego!

Zabaglione
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję