Zapiekane ostrygi

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Dla tych, którzy nie są przekonani do jedzenia ostryg na surowo, przygotować można równie wykwintne zapiekane ostrygi. Podane jako przystawka z pewnością pobudzą wyobraźnię i pozytywnie nastroją do dalszej części posiłku.

gotowe w 15 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 5 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ostrożnie otwieramy ostrygi, odkrawamy mięso i odsączamy. Dolną część muszli płuczemy i wycieramy.

  2. 2
    Step2Logo

    Układamy je w naczyniu żaroodpornym, na wysypanej soli - sól powinna być grubsza niż ta, którą zazwyczaj używamy w kuchni. Na dno każdej połówki wsypujemy odrobinę tartej bułki i pieprzu.

  3. 3
    Step3Logo

    Każdy kawałek mięsa układamy na osobne muszle i posypujemy serem. Wszystko sypiemy resztą bułki tartej i kładziemy odrobinę masła.

  4. 4
    Step4Logo

    Pieczemy w 250 stopniach, przez około 5 minut. Podajemy wyjęte bezpośrednio z piekarnika, w tym samym naczyniu, przyozdobionym na przykład pokrojoną cytryną. Smacznego!

Zapiekane ostrygi
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję