Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni z odrobiną oleju usmaż kiełbaski. Po usmażeniu i ostygnięciu pokrój kiełbaski na plasterki.
-
2
Na rozgrzanej patelni usmaż z dodatkiem oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj opakowanie suszonych oraz opakowanie rozdrobnionych pomidorów. Następnie dodaj przyprawy: 2 łyżki oregano, 1 łyżkę bazylii, 2 łyżeczki przyprawy włoskiej i 1 łyżkę brązowego cukru. Całość wymieszaj i trzymaj pod przykryciem na ogniu do momentu zagotowania.
-
3
Pokrój w kostkę paprykę i cukinię, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem oleju, soli i pieprzu. Szpinak posiekaj.
-
4
Dodaj wszystkie składniki do pomidorowego sosu: kiełbaski, paprykę, cukinię i szpinak. Całość dobrze wymieszaj na niewielkim ogniu, z odrobiną soli. Na koniec dodaj szklankę sosu Alfredo, 0.5 szklanki sera parmezan i całą szklankę mozzarelli.
-
5
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. W naczyniu, w którym będziesz piekł zapiekankę rozprowadź odrobinę oleju. Na spodzie naczynia umieść ugotowany makaron. Następnie nałóż sos pomidorowy. Całość wymieszaj. By uzyskać chrupką skorupkę wierzch potrawy posyp bułką tartą, panierką Pano, pozostałym parmezanem oraz przyprawą włoską.
-
6
Piecz przez ok. 20 min aż ser się rozpuści, a wierzch zapiekanki będzie chrupki.
