Zapiekanka serowa

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Włoska zapiekanka serowa.

gotowe w 35 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni z odrobiną oleju usmaż kiełbaski. Po usmażeniu i ostygnięciu pokrój kiełbaski na plasterki.

  2. 2
    Step2Logo

    Na rozgrzanej patelni usmaż z dodatkiem oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj opakowanie suszonych oraz opakowanie rozdrobnionych pomidorów. Następnie dodaj przyprawy: 2 łyżki oregano, 1 łyżkę bazylii, 2 łyżeczki przyprawy włoskiej i 1 łyżkę brązowego cukru. Całość wymieszaj i trzymaj pod przykryciem na ogniu do momentu zagotowania.

  3. 3
    Step3Logo

    Pokrój w kostkę paprykę i cukinię, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem oleju, soli i pieprzu. Szpinak posiekaj.

  4. 4
    Step4Logo

    Dodaj wszystkie składniki do pomidorowego sosu: kiełbaski, paprykę, cukinię i szpinak. Całość dobrze wymieszaj na niewielkim ogniu, z odrobiną soli. Na koniec dodaj szklankę sosu Alfredo, 0.5 szklanki sera parmezan i całą szklankę mozzarelli.

  5. 5
    Step5Logo

    Piekarnik rozgrzej do 180 °C. W naczyniu, w którym będziesz piekł zapiekankę rozprowadź odrobinę oleju. Na spodzie naczynia umieść ugotowany makaron. Następnie nałóż sos pomidorowy. Całość wymieszaj. By uzyskać chrupką skorupkę wierzch potrawy posyp bułką tartą, panierką Pano, pozostałym parmezanem oraz przyprawą włoską.

  6. 6
    Step6Logo

    Piecz przez ok. 20 min aż ser się rozpuści, a wierzch zapiekanki będzie chrupki.

Zapiekanka serowa
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję