Zapiekanka warzywna przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Szybkim i dobrym pomysłem na posiłek jest zapiekanka warzywna. Powinna zadowolić osoby preferujące kuchnię opartą na warzywach, a nie na mięsie. Ta zapiekanka to kompozycja warzyw, makaronu, sera i kilku innych dodatków.

gotowe w 1 godzina 20 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut Dodatkowo: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Dynię, pora i szparagi myjemy obierami i kroimy. Ser cheddar ucieramy na tarce, czosnek i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wkładamy dynię i czerwoną cebulę do dużej brytfanny i posypujemy plasterkami czosnku. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy, by warzywa pokryły się oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Wyjmujemy brytfannę z piekarnika. Dodajemy pory i szparagi. Delikatnie mieszamy z pozostałymi warzywami, a następnie wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. W międzyczasie wrzucamy makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotujemy 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.

  3. 3
    Step3Logo

    4 łyżki zimnego mleka wlewamy do dzbanka, dodajemy mąkę kukurydzianą i rozrabiamy. Wlewamy resztę mleka do rondla i doprowadzamy prawie do wrzenia. Wlewamy gorące mleko do dzbanka z rozrobioną mąką kukurydzianą, przelewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zagotuje się i zgęstnieje. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu.

  4. 4
    Step4Logo

    Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy około 2/3 sera i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  5. 5
    Step5Logo

    Wyjmujemy brytfannę z warzywami z piekarnika. Odlewamy makaron, przekładamy go do warzyw i starannie mieszamy. Wlewamy sos. Mieszamy i posypujemy równomiernie resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10–15 minut, aż zapiekanka przyrumieni się i będzie bulgotać. Podajemy na gorąco.

Zapiekanka warzywna przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję