Zupa chińska kwaśno-pikantna

(widelec)

Oto przepis na ostrą, ale bardzo aromatyczną zupę kwaśno-pikantną, podobną do tej, która podawana jest w knajpach azjatyckich. Jest bardzo syta i doskonale rozgrzewa.

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Grzybki mun zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20 minut. Bulion gotujemy. Czosnek, cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Namoczone grzybki mun płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy na paski.

  2. 2
    Step2Logo

    Do miseczki wlewamy wodę, sos sojowy, ocet ryżowy i sos kwaśno-pikantny. Dorzucamy papryczkę chilli i mieszamy. Zagęszczamy mąką kukurydzianą - w razie potrzeby dodajemy więcej. Mieszamy i odstawiamy.

  3. 3
    Step3Logo

    W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Dorzucamy kurczaka i smażymy, aż się zaróżowi. Następnie dodajemy pieczarki i mun. Mieszamy, smażymy.

  4. 4
    Step4Logo

    Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez 10 minut. Roztwór z osobnej miseczki mieszamy dokładnie i dodajemy do zupy. Potem wsypujemy makaron i pozostawiamy na wolnym ogniu przez kolejne 10 min.

  5. 5
    Step5Logo

    Pod koniec dodajemy kilku kropel oleju arachidowego. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy zupce chwilę ostygnąć. Podajemy. Smacznego!

Zupa chińska kwaśno-pikantna
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję