Zupa grochowa przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Zupa grochowa jest znana także jako grochówka. Tradycyjnie podaje się ją z boczkiem, co nadaje jej tego wyjątkowego smaku, który znamy jeszcze z rodzinnego domu!

gotowe w 13 godzin 45 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodatkowo: 12 godzin

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Dzień przed planowanym gotowaniem grochówki przepłukujemy groch na sicie, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę z grochu, zalewamy go świeżą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 45 minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Włoszczyznę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do gotującego się grochu.

  3. 3
    Step3Logo

    Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.

  4. 4
    Step4Logo

    Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Kiedy groch się rozgotuje, a warzywa będą miękkie przygotowujemy zasmażkę, łącząc na patelni masło z mąką. Dodajemy do zupy.

  5. 5
    Step5Logo

    Doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby zupa dobrze przeszła przyprawami.

Zupa grochowa przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję