Zupa ogórkowa przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Zupę ogórkową, podobnie jak pomidorową, możemy podawać z róznymi dodatkami. Doskonale smakuje lekko kwaskawa oraz zabielona śmietaną.

gotowe w 1 godzina 5 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Gotujemy wodę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o małych oczkach. Kroimy warzywa, dzielimy czosnek na 3 części.

  2. 2
    Step2Logo

    W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło na które wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora oraz dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Podsmażamy na średnim ogniu aż lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.

  3. 3
    Step3Logo

    Zalewamy warzywa wrzątkiem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i kostkę rosołową. Przykrywamy garnek. Gotujemy ok 25 minut aż ziemniaki będą miękkie.

  4. 4
    Step4Logo

    Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, dodajemy starte ogórki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodajemy wody z ogórków kiszonych.

  5. 5
    Step5Logo

    Zdejmujemy zupę z ognia. Hartujemy śmietanę zupą i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy całość i podajemy.

Zupa ogórkowa przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję