Zupa szparagowa przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Zupa szparagowa lub tez krem szparagowy to wspaniały pomysł na wykorzystanie jednego ze skarbów letnich mięsięcy - szparagów. Doskonale smakuje z grzankami!

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Szparagi cienko obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz czubki. Odkładamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Szparagi gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru, przez ok. 15 minut. Następnie odsączamy, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przecieramy przez gęste sito.

  3. 3
    Step3Logo

    Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodajemy kostkę rosołową oraz przetarte warzywa. Dokładnie mieszamy, a następnie nieco studzimy.

  4. 4
    Step4Logo

    Żółtko mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli i wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu uważając, aby nie zaczęła się gotować.

  5. 5
    Step5Logo

    Zupę podajemy posypaną koperkiem z grzankami.

Zupa szparagowa przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję