Zupa wiśniowa
(widelec)
Upał nie sprzyja przyrządzaniu posiłków, dlatego jedną z głównych pozycji w moim wakacyjnym menu jest zupa wiśniowa. Jest słodka, ma konsystencję przypominającą kisiel, a co najważniejsze - można ją przygotować w 15 minut!
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 10 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Uwaga - najlepiej kupić wiśnie drylowane! Wrzucamy owoce do garnka, zalewamy wodą i sokiem. Wstawiamy na ogień.
-
2
Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wraz z goździkami i cukrem, dodajemy do zupy, gotujemy przez 10 minut.
-
3
W 2 łyżkach wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie wyciągamy z garnka i odkładamy na bok. Wlewamy roztwór z mąką i dokładnie mieszamy. Kiedy zgęstnieje, dodajemy wiśnie.
-
4
Gotową zupę podajemy z drobnym makaronem, możemy również ozdobić ją jogurtem. Smacznego!
