Szybkowar
Szybkowar to specjalny garnek, w którym gotowanie staje czynnością ekspresową – dzięki specjalnej budowie, ciśnienie oraz temperatura wewnątrz naczynia jest wyższa i szybciej zachodzą wszystkie cieplne procesy. Szybkowar został wynaleziony w XVII wieku i na cześć jego twórcy – Denisa Papina, długo nazywany był „kociołkiem Papina”. Szybkowar przydaje się nie tylko w tylko w kuchni, ale także podczas wysokogórskich, wielodniowych wypraw. W najwyższych partiach stosów, woda wrze już w 81 stopniach, jednak zagotowanie jej jest prawie niemożliwe. Zwiększone ciśnienie w wynalazku Papina pozwala na bezproblemowe przygotowanie sytego posiłku nawet na ekstremalnych wysokościach.
Przepisy kulinarne
Sortuj według: Nazwy / Popularności / Oceny / Daty dodania
-
Ciasteczka ze słonecznikiem
Idealne połączenie zwykłych ciasteczek z chrupiącym słonecznikiem
0 dni 0 godzin 0 minut
Łatwe